Blog Layout

Manusliv

jan. 10, 2023

Bachelorstudiet i Manus på NSKI Høyskole startet opp for snart fire år siden. Vi er i full gang med dette studiet og nå vil vi gjerne fortelle litt om alt som skjer på denne linja! For det første har skolen flyttet til en utrolig flott og stor bygning midt i sentrum, nærmeste nabo er Slottsparken og grotten der dramatikeren Jon Fosse bor. Det er jo inspirerende! Vi har også fått et eget skriveloft til manusstudentene med skrivepulter, planter, sofa, te og kaffe og masse skrivero og hygge!

 

Vi starter med 5 spørsmål til Eskil og Kristine, som gikk i første avgangsklassen på manuslinja. De fikk sin bachelor i manus sommeren 2022.



1. Hvorfor valgte dere NSKI?

 

Kristine: På manuslinja er det små klasser som jeg tenkte var veldig produktivt og fint. I klassen vår var vi fem studenter. Gode veileder som har tid, og du som student får tid til å snakke om og utvikle egne prosjekter. Da jeg søkte var jeg i tvil om jeg skulle gå der - men så tenkte jeg at det bare var å hoppe i det - etterhvert forstod jeg at det var akkurat dette jeg ville! Brikkene falt på plass, dette var drømmen. Og jeg angrer ikke!

 

Eskil: Jeg kom ny til Oslo som 19 år, og det var utrolig fint å starte på en liten skole hvor man ble raskt kjent og hvor man ble en del av et hyggelig skolemiljø. Vi hadde liten klasse, som gjorde at vi fikk nok tilbakemeldinger, og god oppfølginger. Hvis vi jobbet med et skriveprosjekt, kunne det være tid til en hel dag til hver og en av studentene! I en liten klasse blir de andre studentene dine støttespillere og hjelpere, og man tør å ta plass.


 

2. Hva var det beste med studietiden?

 

Eskil: Det å være i en «kreativ boble» var utrolig fint. NSKI er ikke en svær instutisjon, her kjenner folk hverandre, ja alle kjenner alle! Et lite og nært miljø, gjør at tilgjengelighet og mulighet for mange for samarbeid med andre studenter var utrolig lett og fint. Studentmiljø er veldig generøst!

Vi hadde ulike fag med regi- og skuespillerstudentene, slik blir man fort kjent over linjene på skolen. Man blir venn med forelesere, det føltes som et annet forhold til skolen, tett og nært. Vi går her sammen og skole-identiteten er sterk. Dessuten føltes det som det var trygt, og at det var lov å feile!

 

Kristine: Miljøet på skolen er helt unikt; synging i gangene, herlig atmosfære, inspirerende kreativt miljø. Hvis man har lyst til å samarbeide, prøve ut noen tekster, er det veldig åpent for å spørre skuespiller-studenter om de vil være med. Vi ble også kjent med skuespillerfaget improvisasjon i 1. klasse - her improviserte vi fram dialog som er en veldig nyttig ting. Skolen har faglig sterke veiledere som er motiverte for å lære bort. Vi var også på mange ulike bransjebesøk; produksjonselskaper, teater, Dramatikkens hus, Nordisk film, etc. I tillegg fikk vi besøk fra flere kjente manusforfattere.


 

3. Er du klar for å møte bransjen etter tre år på skolen?

 

Eskil: I løpet av studietiden lærte vi å stå på egne bein. Vi ble vant til selvstendig arbeid, deadlines, og det å måtte ta initiativ selv. Det at vi har hatt så mye selvdrevet arbeid, er verdifullt når man senere skal ut i bransjen. Når man skal være manusforfatter er det utrolig viktig med selvdisiplin. Det lærte vi! Det at vi hadde «method acting» i tillegg til manusfagene, gjør at du blir kjent med ditt personlig indreliv, kjent med meg selv og innsett mye - men i en trygg arena hvor alle har gått igjennom noe viktig sammen. Jeg har også fått gode skrivevaner, og funnet metoder for det skrivende arbeidet mitt. Jeg tenker at jeg er godt rustet til å møte bransjen, og jeg føler meg klar.

 

Kristine: Jeg mener at den faglig kompetanse hos lærere har vært veldig sterk på NSKI. Jeg har virkelig lært håndverket og fått en god forståelse for manusfaget. Dette gir en selvsikkerhet på at jeg har fått en god opplæring, lært mye av det jeg skal, og at jeg er på veldig god vei. Jeg lærte også at jeg jobber best under press, Jeg føler at jeg er faglig sterk nok etter tre års studie men jeg må lære mer om bransjen. Kanskje kunne skolen hatt enda mer fokus på dette, slik at vi er enda bedre forberedt på hva vi vil møte når vi er ferdige med studiet.

 

 

 

4. Hva jobber dere med i dag og er det fortsatt skrive dere vil etter endt utdanning?

 

Kristine : Jeg har fortsatt på bacheloroppgaven som er et spillefilmmanus, og er snart klar for å pitche og forsøke å selge ideen inn til et produksjonsselskap. I tillegg produserer jeg en kortfilm. Jeg har også jobbet mye med en animasjonsfilm for barn siste året. Jeg kom til finalen i en pitche-konkurranse i Kristiansand med den. Framover er det åpent hva jeg har lyst å jobbe med. Har mange planer og ideer og vil uansett fortsette utforskningen av å skrive.

 

Eskil: Bachelorprosjektet mitt er et manus til en tv-serie, som jeg fortsatt jobber på og snart klar til å kunne forsøke å selge det til et produksjonsselskap. Jeg har også veldig lyst til å skrive for teater, og holder på med en ide til et teatermanus. Jeg vil fortsette med alt innenfor tekst. Utforske prosatekst. Vil gjerne skrive med andre eller jobbe med å hjelpe andre i skriveprosjekter; altså dramaturgisk arbeid. Jeg har også en drøm å skrive en bok, og har allerede ideen til historien klar.

 

 

Siste spørsmål: Er det fortsatt morsomt å skrive ?

 

Kristine og Eskil: JA! Skrive er best! I hvilken form og uttrykk kan variere; film, tv, teater og prosa! Uansett skal vi begge fortsette å skrive!

 

Vi ønsker dem lykke til med alt skrivearbeidet, og vi ses nok på NSKI i framtida fordi alumni-studentene er veldig aktive her på skolen. Kurs, studentsamarbeid, forestillinger og treff arrangeres og alle tidligere studenter er hjertelig velkomne til å delta!

 

 

Nyheter på manus!

 

I 2022 ble Cathrine Myhre Solbjør ansatt som ny linjeleder på manuslinja på NSKI Høyskole. Hun er skuespiller, dramatiker og høyskolelektor. Utdannet på Kunsthøgskolen i Oslo i bachelor skuespill, Master i scenetekst og Praktisk Pedagogisk utdanning. Arbeidet i mange år med undervisning i devised teater, manusfag og i pedagogikk, i tillegg til å skrive dramatikk selv. Fokuset i Cathrines arbeid er å skape trygge gode rom hvor hver og en av studentene kan skrive og skape eget materialet, hvor det er god stemning, lett å dele tekster, mye kaffe og blanke ark. Viktig er at alle skal få muligheten til å skrive mye, deretter få tilbakemeldinger på arbeidet sitt og så skrive enda mer. «Skrive, skrive og enda mer skrive», er vel egentlig Cathrines motto!

I manusteamet på NSKI Høyskole i 2023 har vi: Peder Hamdahl Næss, Mari Moen, Thomas Moldestad, Øyvind Rune Stålen, Ole Martin Hafsmo, Peder Fuglerud, Hanne Hagerup, Annette Sjursen, Jesper Halle og Geir Meum Olsen.

 

Vil du vite mer om manuslinja, ta kontakt med Cathrine på cathrine@nski.no eller administrasjonen; admin@nski.no

Share by: