BACHELOR I MANUS
I løpet av de tre årene vil du få solid kompetanse i det å skrive dramatikk innen ulike uttrykksformer og plattformer, samtidig som du utvikler din kunstneriske egenart og stemme. Du får grunnleggende innføring i dramaturgi, karakter-utvikling, og alle de klassiske faktorene i arbeidet med dramatikk, samt å arbeid med nye verktøy som KI (kunstig intelligens).
Alle fag og prosjekter gir deg de verktøy du har behov for som manusforfatter i profesjonell sammenheng. Vår metode for trening av manusforfattere er unik i Skandinavia, men er praktisert i mange tiår i miljøer som ligger langt fremme innen manusutvikling i USA og Europa. Vi tar utgangspunkt i Method Acting (les mer om dette i egen faktaboks), og som student ved manusutdanningen vil du få innblikk i denne metoden for å forbedre egen skriveteknikk.
Noen av fagene du vil møte som student hos oss er bl.a. Idéutvikling, Historiefortelling, Karaktérutvikling, Sjangerlære, Analyse, Dramaturgi, Bransjekunnskap, samt Film- tv- web- og teaterhistorie – i tillegg til introduksjon til skuespillerfag og improvisasjon.
Det største faget på studiet er Praktisk manusarbeid der du som student arbeider med en rekke manusutfordringer og prosesser - delvis i samarbeid med BA i regi og BA i skuespill. I dette faget tar vi med den samlede teoretiske kunnskapen og skaper kreativt i praksis gjennom diverse prosjekter, f.eks. tv-serie, døgnflue og enakter.
Gjennom den treårige utdanningen vil den sammensatte kompetansen gjøre deg i stand til å kunne skape levende fortellinger innenfor en rekke fagområder, og være kvalifisert til å jobbe som manusforfatter, dramatiker, manusprodusent, tekstforfatter, redaktør og dramaturg innen film, TV, sceneproduksjoner, og webbaserte plattformer – og ikke minst skape og virkeliggjøre egne prosjekter.
Manusutdanningen har i femte semester (høstsemesteret i tredjeklasse) fire uker praksis rettet inn mot det du ønsker å spesialisere deg innen, enten det er scenetekst eller tv-drama. Her vil vi, som utdanningsinstitusjon, bistå eleven med å skaffe praksisplass innen film-, teater eller TV-bransjen, hvor du vil få muligheten til å påvirke egen praksis i stor grad.
I praksisperioden vil du få anledning til å nyttiggjøre kunnskaper sammen med profesjonelle miljøer og trekke erfaringer som vil bli nyttige i forbindelse med Bachelorprosjektet i sjette semester. Samtidig vil du opparbeide deg viktige kontakter og nettverk, sammen med relevant erfaring innen bransjen som kan lede til videre arbeid etter endt studie.
For å bli tatt opp som student ved Bachelor i manus må du ha generell studiekompetanse og få godkjent opptaksprøve. Merk at unntak fra kravet om generell studiekompetanse gjelder for søkere som gjennom opptaksprøven kan dokumentere spesielle faglige kvalifikasjoner.
Opptaksprøven er todelt. Første del av opptaksprøven er skriftlig, der du skal besvare to oppgaver. Din besvarelse vil deretter bli evaluert av en opptakskomite. Kun kvalifiserte søkere vil bli kalt inn til en andreprøve, som er et intervju.